Zo leer je nee zeggen als moeder

Maar ik heb geen tijd voor mezelf!” Dit zeggen veel moeders tegen mij.
Moeders die altijd maar ja zeggen tegen hun partner, tegen hun kinderen, tegen hun baas of klanten, maar dat is precies waar je zo op leeg loopt.

Want als je altijd maar beschikbaar bent dan raakt je helemaal leeg. 

Kinderen kijken ons met zulke puppy ogen en smeekt je haast om een spelletje te doen of je partner zucht omdat hij te moe is om met de kinderen naar de speeltuin te gaan zodat jij alleen bent of je baas/klant vraagt of die deadline toch echt naar voren kan. Zeg dan nog maar eens nee.

Het grappige is dat wij heel vaak zeggen: “ik kan geen nee zeggen”, maar we kunnen het wel! Want als het gaat om iets dat echt voor jou zo belangrijk is dan lukt het je prima. Als je kind een brandend gebouw in wil rennen, als je partner op date wilt met een andere vrouw, als je collega of klant je een klap wil verkopen (ja ik weet het zijn extreme gevallen maar daar gaat het juist om) dan kan jij prima nee zeggen.

We kunnen nee zeggen als iets voor ons echt belangrijk is, als het echt tegen onze waarden in gaat. Wij vinden alleen tijd voor onszelf en überhaupt onszelf vaak niet belangrijk genoeg om wel nee voor te zeggen.

Het gevoel dat wij echter ervaren als wij nee zeggen is zo ondragelijk dat we gaan wiebelen, toch gaan voegen en over onze grenzen gaan. We voelen ons shit erdoor, een slechte moeder, slechte partner, slechte medewerker/ondernemer en dit gevoel willen we kosten wat het kost zo snel mogelijk weghebben of helemaal niet voelen we zijn immers pijn vermijdende wezens. Dus gaan we over onze grenzen en zeggen we toch ja.


Met onderstaande tips leer je beter nee te zeggen:

  • Wie ben jij en waar sta je voor? Wat is voor jou echt belangrijk? Wat wil jij? Wat is jouw behoefte? Door dit beter te weten (zoals ik weet dat ik iemand ben die regelmatig alleen moet zijn wil ik niet mega overprikkeld en geïrriteerd worden) dan kun je makkelijker nee zeggen. Zo zorg ik dat ik soms nee zeg tegen mijn partner of kinderen zodat ik een avond voor mij alleen heb zodat ik de dag erna weer fris en vrolijk ben. Weet wat jij nodig hebt en waar je voor staat dan komt die nee vanzelf.


  • Verdraag: het voelt super rot als je het idee hebt te kort te schieten of een slechte moeder/partner te zijn, maar dat gevoel ebt weer weg juist door niet in actie te komen. Als jij toch ja zegt dan voed jij deze gevoelens en maak je nee zeggen nog spannender. Als je wel nee zegt dan ervaar je: “he er gaat niemand dood, het leven gaat door en nadat ik mijn momentje hebt gehad ben ik juist weer helemaal beschikbaar voor ze!” Je mag na de nee even op je handen zitten, op je tong bijten en het even uitzitten. Echte emoties ebben na 90 seconde max weg en erna ga je in verhaal (“ja ik ben ook een slechte moeder en toen en toen nam ik ook al tijd voor jezelf”) dat is geen echte emotie, dat is jezelf in de put praten. Het piekmoment gevoel van eenzaamheid, falen, angst, verdriet duurt maximaal 90 seconde. Plak ductape op je mond en verdraag.


  • Doe het 1x: ik zeg altijd: “verandering begint met 1 stap en daarna moet je gewoon rustig door blijven lopen.” Begin met 1x nee zeggen bij iemand bij wie jij dit het “makkelijkste” vindt en ga vanuit door. Ervaar die eerste keer en deze zal je vertrouwen geven (mits je voet bij stuk houd en er niet toch een ja van maakt). Dan heb je die ervaring in de pocket en krijg je langzaam meer en meer vertrouwen wat nee zeggen voor jou kan doen.


  • Ben duidelijk: vaak zeggen we pas nee als de emmer helemaal vol zit en dan komt het er niet meer zo duidelijk of liefdevol uit. We zijn dat al zover over onze grens gegaan dat er heel veel lading meekomt. Hierdoor word je nee minder te snappen voor je omgeving omdat er te veel emotie tussen zit. Leg duidelijk uit wat je gaat doen, tot wanneer en wat erna komt. Bijvoorbeeld: “mama gaat nu even mijn glas theedrinken en jij mag even zelf spelen of jezelf helpen in die tijd. Als mijn glas helemaal leeg is, en dat kun jij zien, dan ben ik er weer voor jou en gaan we erna samen een spelletje doen.” Daarna hoef je alleen maar te herhalen, als je kind toch aandacht komt vragen tussendoor, “mama drink nu thee.” En houd je aan deze afspraak! Ga niet toch een vraag beantwoorden, toch helpen of nogmaals uitleggen want dan zul je zien dat je kind dit snapt. En reken maar dat ze de eerste keren vaak wat komen vragen want het zijn kinderen en we mogen onze kinderen ook tijd geven een nieuwe afspraak te leren kennen.


  • Houd je eraan: zoals ik als hierboven aangaf: blijf er dan ook bij. Ga niet toch helpen, maar ga ook niet na dit thee moment dan nog stofzuigen. Als jij hebt aangegeven we gaan erna een spelletje doen dan moet je dit ook doen. Zo leren anderen dat jij zegt wat je doet en daarmee kunnen ze ook makkelijker de nee verdragen want ze weten wat het resultaat is (bij kinderen tijd met hun, je partner dat jij blijer bent, je baas/klant dat je meer energie of aandacht hebt.) Wil je erna toch stofzuigen, doe dan eerst het spelletje en gebruik het stofzuigen weer als volgend moment: “mama gaat nu even stofzuigen, jij mag even zelfspelen of jezelf helpen als er iets is en daarna gaan we even samen boodschappen doen.” Maar houd je aan je afspraak.

Vind jij het lastig om te weten wat jij wilt en wat je nodig hebt? Plan dan een gratis sessie in met mij en dan kijken we samen wat voor jou een eerste stap kan zijn.


Liefs Irene


Scroll naar boven